Skip to main content

Α-πορούμε ώστε να πορευόμαστε.

Ένας απίθανος όσο και μυστήριος θάνατος Κρητικών στα Ιμαλάια

Είχα διαβάσει κάποτε για μια λίμνη, απομονωμένη σε ύψος 5.000 μ. ψηλά στα Ιμαλάια, όπου το 1942 ανακαλύφθηκαν κατα τύχη εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί. Θυμάμαι ότι υπήρχαν υποθέσεις για τον μάλλον ομαδικό θάνατο κάποια ομάδας -μάλλον προσκυνητών- ίσως από αιφνίδια χαλαζόπτωση.

Δεν είχα όμως παρατηρήσει το ακόμα πιο μυστηριώδες στοιχείο, ότι οι σκελετοί δεν προέρχονται μόνο από μια γηγενή ομάδα που, κατά τη ραδιοχρονολόγηση, βρήκε αιφνίδιο θάνατο σε αρκετά παλαιότερη εποχή (μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ.), αλλά εντοίζεται και μια άλλη ομάδα σκελετών με καταγωγή από τον μεσογειακό χώρο και ειδικότερα από την Κρήτη(!) η οποία φέινεται να βρήκε επίσης το θάνατο στη λίμνη περί το 1800 μ.Χ., δηλαδή σχετικά πρόσφατα, κατά την περίοδο κατοχής της Κρήτης από τους Οθωμανούς! 

Είναι προτιμότερο να παραθέσω απευθείας το σχετικό άρθρο από το Πρώτο Θέμα (Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;) γιατί εκεί βρίσκεται μια επαρκής περιγραφή των δεδομένων και των αρχικών ερμηνειών, ενώ οι εικόνες για την μορφολογία όσο και το  απόμακρο της θέσης είναι κατατοπιστικές.

Στο άρθρο περιγράφονται επίσης τα προβλήματα επίλυσης του μυστηρίου αλλά και μια εντυπωσιακή αναφορά σε έναν σημαντικό Έλληνα της διασποράς, τον Δημήτριο Γαλανό (1760-1833) που έζησε και διέπρεψε στην Ινδία της εποχής. 

Να το πλήρες άρθρο: 

 


 

Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;

Πού βρίσκεται η λίμνη Roopkund και πόσοι σκελετοί έχουν εντοπιστεί σ’ αυτή - Οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για την προέλευσή τους - Πώς βρέθηκαν 14 Κρητικοί στα Ιμαλάια το 1.800 μ.Χ.;

Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;
Το όνομα Roopkund (ή Roop Kund), πιθανότατα δεν λέει τίποτα σε κανέναν. Η αλήθεια είναι πως ούτε και σε μας ήταν γνωστό. Διαβάζοντας τυχαία ένα άρθρο μάθαμε ότι πρόκειται για μια λίμνη στα Ιμαλάια, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 5.000 μέτρα η οποία ανήκει στην Ινδία. Και πάλι όμως αυτό δεν αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός. Στη συνέχεια του άρθρου όμως διαβάσαμε ότι κατά το χρονικό διάστημα (1-2 μήνες κάθε έτος) που αυτή δεν είναι παγωμένη γίνονται ορατοί στον βυθό της λίμνης ή στις άκρες της, περίπου 600-800 σκελετοί ανθρώπων. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 14 σκελετοί ατόμων που κατάγονται από την Ελλάδα και ειδικότερα από την Κρήτη!

Δεν πρόκειται για δική μας «ανακάλυψη» ή θεωρία, αλλά αποτελεί, επίσημο προϊόν ενδελεχούς έρευνας που έγινε τα τελευταία χρόνια από σημαντικούς ξένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα πρόκειται για το αποτέλεσμα πενταετούς μελέτης. Στη σχετική έρευνα μετείχαν 28 επιστήμονες από 16 ιδρύματα της Ινδίας, της Γερμανίας και των Η.Π.Α. Έγινε ραδιοχρονολόγηση των σκελετών και με βάση το DNA τους κατηγοριοποιήθηκαν ως προς τους τόπους καταγωγής τους. Μάλλον η μεγαλύτερη έκπληξη των επιστημόνων προήλθε από το γεγονός ότι 14 από τους σκελετούς ανήκουν σε ανθρώπους με το ίδιο DNA που ζουν στην σημερινή Ευρώπη και μάλιστα στην Κρήτη!

Ένα ινδουιστικό προσκύνημα που υπάρχει κοντά στη λίμνη, ίσως οδήγησε εκεί τους Ασιάτες που βρέθηκαν νεκροί, από άγνωστη αιτία. Είναι όμως απίθανο έως αδύνατο κάποιοι Κρητικοί να ταξίδεψαν το 1.800 μ.Χ. στα Ιμαλάια, σε ύψος 5.000 μέτρων για να προσκυνήσουν κάποια ινδουιστική θεότητα! Κλείνοντας τη μακροσκελή εισαγωγή, να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature και έχουν «αναπαραχθεί» από μεγάλα ενημερωτικά μέσα του πλανήτη. Θα παραθέσουμε ορισμένα από αυτά στο τέλος του άρθρου…

Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;
Η λίμνη Ρούπκουντ γεμάτη χιόνια

Η λίμνη Roopkund και τα μυστήριά της!


Η Roopkund, γνωστή στους ντόπιους ως «Λίμνη του μυστηρίου» ή «Λίμνη των σκελετών» είναι μια παγετώδης λίμνη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.020 μέτρων, στον ορεινό όγκο Trishul, στα Ιμαλάια. Διοικητικά ανήκει στην πολιτεία Uttarakhand (Ουταραχάντ) της Ινδίας. Περιβάλλεται από παγετώνες και χιονισμένα βουνά. Το μέγεθος της ποικίλλει, αλλά σπάνια η διάμετρός της είναι μεγαλύτερη από 40 μέτρα και η έκτασή της κυμαίνεται από 1.000 ως 1.500 τετραγωνικά μέτρα.

Όταν για ένα περίπου μήνα τον χρόνο λιώνει το χιόνι, στην άκρη της λίμνης, αλλά και στον βυθό της (η λίμνη έχει βάθος περίπου τρία μέτρα) γίνονται ορατοί εκατοντάδες σκελετοί. Για πρώτη φορά οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν στα νεότερα χρόνια, το 1942 από τον Hari Kishan Madwall, δασοφύλακα του Εθνικού Πάρκου Nanda Nevi. Οι Βρετανοί, που κατείχαν τότε την Ινδία φοβήθηκαν ότι επρόκειτο για κρυφή ιαπωνική εισβολή στη χώρα, αλλά διαπίστωσαν αμέσως ότι οι σκελετοί ήταν πάρα πολύ παλιοί για να ανήκουν σε Ιάπωνες της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;
Χάρτης που υποδεικνύει τη θέση της λίμνης Ρούπκουντ
Κλείσιμο


Οι θρύλοι της περιοχής για τους σκελετούς της λίμνης


Όπως είναι φυσικό για τους σκελετούς που βρέθηκαν στη λίμνη υπάρχουν πολλοί τοπικοί θρύλοι. Ο πλέον διαδεδομένος, μέχρι πριν λίγα χρόνια τουλάχιστον ήταν ότι ο βασιλιάς του Κανάουι, αρχαίας πόλης στην Ινδία, στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές, Raja Jasdhavai με την έγκυο σύζυγό του, Rani Balomba, τους υπηρέτες τους, έναν χορευτικό θίασο και άλλους πήγαν για προσκύνημα στο όρος Nanda Nevi που λατρεύεται σαν θεότητα και αντιμετώπισαν μια καταιγίδα η οποία συνοδευόταν από ισχυρή χαλαζόπτωση που προκάλεσε τον θάνατό τους. Μαζί με τους σκελετούς βρέθηκαν ξύλινα τεχνουργήματα, σιδερένιες αιχμές από δόρατα, ακόμα και δερμάτινες παντόφλες.

Η «θεά» Nanda Nevi εξοργίστηκε από κάποιο γεγονός, ίσως κάποια ασέβεια των προσκυνητών και προκάλεσε αυτή τη χαλαζόπτωση. Τα τραύματα στο κεφάλι που βρέθηκαν σε ορισμένα από τα κρανία των σκελετών δείχνουν ότι δέχτηκαν στρογγυλά αντικείμενα από ψηλά, κάτι που «ενισχύει» τον θρύλο. Σύμφωνα λοιπόν με τοπικούς θρύλους και τραγούδια, οι άνθρωποι στη λίμνη πέθαναν από την πτώση μεγάλων χαλαζόκοκκων κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος στη λίμνη.

Το γεγονός αυτό, η παράδοση το τοποθετεί χρονικά μεταξύ 8ου και 10ου αιώνα. Έχει διατυπωθεί επίσης η άποψη ότι οι σκελετοί ανήκουν σε θύματα επιδημίας ή πρόκειται για απομεινάρια ενός στρατού ή μιας ομάδας εμπόρων που χτυπήθηκαν από μια ισχυρή καταιγίδα.

Οι πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις


Όπως είναι φυσικό, η ανακάλυψη των σκελετών προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων. Ο κορυφαίος ινδικός κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται με ανθρωπολογικές μελέτες, Anthropological Survey of India διεξήγαγε μελέτη των σκελετών στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Οι επιστήμονες του Οργανισμού αυτού εντόπισαν τα τραύματα στα κεφάλια των νεκρών.

Ορισμένα δείγματα από τα ευρήματα αυτά εκτίθενται στο Μουσείο της Anthropological Survey of India στο Dehradum, τη χειμερινή πρωτεύουσα της πολιτείας Uttarakhand. Ακολούθησε χρονολόγηση των οστών με ραδιενεργό άνθρακα στη Μονάδα Επιταχυντή Ραδιοάνθρακα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προσδιόρισε την «ηλικία» των σκελετών μεταξύ 820 και 880 μ.Χ.

Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;
Σκελετοί στη λίμνη Ρούπκουντ

Οι σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων ερευνών: 14 σκελετοί Κρητικών ανάμεσα σε 38 που «χρονολογήθηκαν»


Η σπουδαιότερη επιστημονική έρευνα έγινε την προηγούμενη δεκαετία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» το 2019. Οι επιστήμονες, για να αναλύσουν τα λείψανα των σκελετών στο Roopkund χρησιμοποίησαν μια σειρά βιοαρχαιολογικών αναλύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαίου DNA, τη διατροφική ανακατασκευή σταθερών ισοτόπων, τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα και την οστεολογική ανάλυση και διαπίστωσαν ότι οι 38 σκελετοί που εξέτασαν ανήκουν σε τρεις γενετικά διακριτές ομάδες και δεν ανήκουν σε ανθρώπους που πέθαναν σε ένα συμβάν.

Από τους 38 σκελετούς που εξετάστηκαν οι 23 ανήκαν σε άνδρες και οι 15 σε γυναίκες. Μια ομάδα ανθρώπων καταγόταν από τη σημερινή Νότια Ασία, μία άλλη από την Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη και μία τρίτη από τη σημερινή Ανατολική Ασία.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πρώτοι σκελετοί ανήκουν σε ανθρώπους που πέθαναν σε διάστημα 200-300 χρόνων (από το 675-679 μ.Χ. ως το 894-985 μ.Χ.), οι δεύτεροι σε ανθρώπους ελληνικής καταγωγής που πέθαναν γύρω στο 1800 μ.Χ., πάντως στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ υπάρχει ένας ακόμα σκελετός ατόμου που πέθανε γύρω στο 1800 μ.Χ. και καταγόταν από την Ασία.

Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;
Τουρίστες κατευθύνονται στη λίμνη Ρούπκουντ

Πώς βρέθηκαν Κρητικοί και άλλοι Έλληνες στα Ιμαλάια πριν 225 χρόνια;


Η ανακάλυψη των 14 σκελετών από την ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως όμως την Κρήτη, προβλημάτισε τους επιστήμονες. Εξέτασαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για ινδοελληνικούς πληθυσμούς που βρέθηκαν εκεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή να πρόκειται για συγγενή ομάδα και να έχει σχετική χαμηλή γενετική ποικιλότητα. Όμως δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά.

«Συνδυάζοντας διαφορετικές γραμμές αποδεικτικών στοιχείων, τα δεδομένα από τα άτομα που εξετάστηκαν δείχνουν ότι πρόκειται για μια ομάδα άσχετων μεταξύ τους που γεννήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Τα άτομα αυτά ζούσαν στην ενδοχώρα της Ινδίας και βρέθηκαν για άγνωστο λόγο στα Ιμαλάια», αναφέρει η μελέτη. Κάπου εκεί σταμάτησε η έρευνα για το πώς βρέθηκαν οι Κρητικοί στα Ιμαλάια το 1800 μ.Χ., από τους συγκεκριμένους επιστήμονες και πρότειναν να μελετηθούν ιστορικά έγγραφα που θα καταγράφουν ταξίδια στην περιοχή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να συνεισφέρουμε εμείς στην έρευνα αυτή. Αν αποκλείσουμε το γεγονός να πρόκειται για απογόνους στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου(βλ. Καλάς) ή των διαδόχων του (ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο μας για τον Μένανδρο Α’ τον Σωτήρα στις 6/05/2024), θα πρέπει να δούμε αν ζούσαν Έλληνες στην Ινδία το 1800. Πραγματικά, από τις αρχές του 18ου αιώνα (γύρω στο 1700 δηλαδή), Έλληνες έμποροι εγκαταστάθηκαν στη Βεγγάλη. Λίγο αργότερα, Έλληνες διωκόμενοι από την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη κατέφυγαν στην Ινδία.

Σημαντικός Έλληνας που έζησε στην Ινδία ήταν ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833). Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε. Στη συνέχεια σπούδασε στο Μεσολόγγι και την Πάτμο. Αφού δίδαξε για λίγο καιρό σε σχολεία της Κωνσταντινούπολης, το 1786 έφυγε για την Καλκούτα της Ινδίας μετά από πρόσκληση του Κωνσταντίνου Πανταζή, εμπόρου που ζούσε εκεί και αναζητούσε κατάλληλο δάσκαλο για τα παιδιά του.

Ο Γαλανός έζησε για έξι χρόνια στην Καλκούτα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μπεναρές, ιερή πόλη των Ινδών. Ασπάστηκε τον τρόπο ζωής των Βραχμάνων και έζησε εκεί ως τον θάνατό του. Δεν ξέχασε όμως την Αθήνα και την Ελλάδα. Με τη διαθήκη του άφησε τη μισή περιουσία του και το σύνολο των βιβλίων και χειρογράφων του στην «κυριοτέραν Ακαδημίαν των Αθηνών». Όλα αυτά βρίσκονται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Μυστήριο στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;
Δημήτριος Γαλανός

Η Καλκούτα φαίνεται ότι ήταν το σημαντικότερο κέντρο του ελληνισμού της Ινδίας. Μάλιστα το 1824-1825 οι Έλληνες της πόλης διοργάνωσαν έρανο για την Ελληνική Επανάσταση στον οποίο συνεισέφεραν Ινδοί, αλλά και κάποιοι Κινέζοι έμποροι που βρέθηκαν τυχαία εκεί, όταν έμαθαν τον σκοπό του εράνου, γράφει ο Μπάμπης Άννινος στο σπάνιο βιβλίο του «ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ 1821». Στην Καλκούτα, άνοιξε υποκατάστημα το 1851 ο εμπορικός οίκος των Αδελφών Ράλλη (από τη Χίο), ο οποίος στην περίοδο της ακμής του απασχολούσε 40.000 υπαλλήλους!

Η απόσταση πάντως από την Καλκούτα ως το Ουταραχάντ είναι περίπου 1.760 χιλιόμετρα. Αν σκεφτούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν το 1800, θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν κάποιοι Έλληνες για να μεταβούν από την Καλκούτα στα Ιμαλάια. Υπάρχει πάντως σήμερα Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Καλκούτα που διαχειρίζεται την εκκλησία, την περιουσία και το νεκροταφείο της ελληνικής παροικίας της Βεγγάλης.

Το βασικότερο πρόβλημα σήμερα πάντως για τις ινδικές Αρχές είναι ο αυξημένος τουρισμός στη λίμνη. Οι τουρίστες παίρνουν για ενθύμιο, κομμάτια των σκελετών δυσκολεύοντας τις μελλοντικές επιστημονικές έρευνες.

Ενδεικτικές πηγές: Περιοδικό NATURE, «Ancient DNA from the skeletons of Roopkund lake reveals Mediterranean migrants in India», 20/8/2019.
BBC, «The mystery of India’s lake of skeletons», (28/2/2021).
Wikipedia , Janaaashta, "Roopkund secret getting murkier"
Γκουγκλάρετε επίσης Roopkund Lake Greeks, Skeletons Lake, Mystery Lake για περισσότερα άρθρα και στοιχεία.
 

(τώρα το δικό μου κείμενο)
 
Πολύ καλή δημοσιογραφία: περιεκτικό και ισοροπημένο άρθρο, διανθισμένο και με επιπλέον στοιχεία για τον Ελληνισμό της Ινδίας κατά την επίμαχη εποχή. Μπορούμε όμως, με ελάχιστα περισσότερη έρευνα, να κάνουμε κάποιες περισσότερες διευκρινίσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για παραδοξότητα ή για διογκωμένη (παρ)ερμηνεία των αρχαιολογικών ευρημάτων, η οποία κατέληξε σε έναν επιπόλαιο αστικό μύθο για μαζική δημοσιογραφική κατανάλωση. Αποδεδειγμένα, είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό μυστήριο, περιγεγραμμένο με σοβαρή επιστημονική ακρίβεια. Η ανάλυση των ευρημάτων θα μας βοηθήσει να κάνουμε και κάποια εύλογη υπόθεση για την προέλευση των "κρητικών" σκελετών.
 
Ανέτρεξα στη Wikipedia (Roopkund - Wikipedia) και βρήκα το εξής στην σχετική πηγή 7, από τη δημοσίευση της μελέτης του DNA οστών 38 διαφορετικών άτομων, από την επιστημονική ομάδα που τα υπέβαλε σε ραδιοχρονολόγηση: Ancient DNA from the skeletons of Roopkund Lake reveals Mediterranean migrants in India - PMC
 
Τα συμπεράσματα σε συντομία: 
1. Λόγω της σχεδόν ισορροπημένης αναλογίας ανδρών και γυναικών (23/15 αντίστοιχα), είναι απίθανο να πρόκειται για στρατιωτική αποστολή.
2. Δεν προκύπτουν ευρήματα παθολογίας που να παραπέμπουν σε θάνατο από επιδημική αιτία. Οι θανόντες ήταν σε καλή υγεία πριν τον με βεβαιότητα αιφνίδιο θάνατό τους, βίαιο (χαλαζόπτωση, ατύχημα με χιονοστιβάδα) ή όχι (ψύχος, πείνα)
3. Δεν προκύπτει ενδογαμία (συγγένεια μικρότερη του 3ου βαθμού) μεταξύ των ατόμων. Δηλαδή, δεν ανήκαν σε ευρύτερες οικογένειες (σόγια) που να ξεκίνησαν ομαδικώς για το ταξίδι στη λίμνη (ή και παραπέρα ίσως).
4. Τα 23 άτομα (Ομάδα Α) ανήκουν σε νοτιο-ασιατικούς τύπους (Ινδία, Μπανγκλαντές, Νεπάλ, Μπουτάν κ.λπ.), τα 14  σε μεσογειακής καταγωγής άτομα (9 άνδρες και 5 γυναίκες) και πιο συκεκριμένα κρητικής καταγωγής (Ομάδα Β), ενώ ένα άτομο (Ομάδα C, άνδρας) ανήκει σε ανατολικό ασιατικό τύπο (Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία κ.λπ.).
5. Tο πιο ενδιαφέρον για εμάς: Τα άτομα της Ομάδας Α (οι "ντόπιοι") πέθαναν μεταξύ 7ου και 9 ου μ.Χ. αιώνα, ενώ τα άτομα των Ομάδων Β και C πέθαναν περί το 1800 μ.Χ., σχεδόν 1000 χρόνια μετά!
6. Τα άτομα της Ομάδας Β δεν έχουν μόνο χρωματοσωμική καταγωγή από την περιοχή της Κρήτης, αλλά έχουν και μεγαλώσει εκεί! Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του κολλαγόνου των οστών που παράγεται από τη διατροφή τους των τελευταίων 10-20 ετών. Και μάλιστα η τροφή των θανόντων ήταν τυπική μιας εσωτερικής -μη παράλιας- κοινότητας, δηλαδή βασισμένη λιγότερο σε θαλλασσινά και ψάρια και περισσότερο σε δημητριακά, τυπικά της μεσογειακής λεκάνης (σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη κ.λπ.). [1]
7. Η "εντοπιότητα" της Ομάδας Α (από ινδικούς ή/και γειτονικούς πληθυσμούς), μαζί με κάποια σημάδια τραυμάτων σε κρανία, συνάδουν με διηγήσεις για προσκυνηματικού χαρακτήρα επισκέψεις στη λίμνη κατά τους παλαιότερους χρόνους, καθώς και με θρησκευτικές παραδόσεις για τον αφανισμό κάποιων προσκυνητών από χαλαζόπτωση (ως θεϊκή τιμωρία).
8. Η παρουσία όμως της Ομάδας Β και ο αιφνίδιος αφανισμός της παραμένει ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο. Δεν πρόκειται για κάποια διακριτή αρχαία μικρο-ομάδα (π.χ. απομεινάρι των αλεξανδρινών κατακτήσεων), διότι ούτε προσμίξεις με γειτονικούς πληθυσμούς παρουσιάζονται όπως π.χ. στους Καλάς (δείγμα μιας μακροχρόνιας συμβίωσης με ντόπιους πληθυσμούς) ούτε παρατηρούνται σημάδια ενδογαμίας (επιβίωση μέσω της απομόνωσης). Αντίθετα, τα άτομα της Ομάδας Β σχεδόν με βεβαιότητα προέρχονται από μια μακρινή χώρα, αρκετά μεγάλη ώστε τα άτομα να μην έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους. Με επίσης μεγάλη στατιστική βεβαιότητα όπως είπαμε, η επιστήμη αποφαίνεται ότι τα άτομα της Ομάδας Β έχουν και μεγαλώσει εκεί, λίγο νωρίτερα από το 1800 μ.Χ. και ότι αυτή η περιβόητη χώρα προέλευσης είναι η Κρήτη (ή/και οι γύρω περιοχές της). 
 
Νομίζω, ότι φτάνει η μέχρις εδώ ανάλυση της καταγωγής και της σύνθεσης της Ομάδας Β. Με τη βεβαιότητα ότι μιλάμε για Κρητικούς και Κρητικές που γεννήθηκαν στην Κρήτη περι το τέλος του 17ου αιώνα, ας κάνουμε κάποιες υποθέσεις για το πώς μπορεί να βρέθηκαν τόσο μακρυά και σε τόσο απίθανο μέρος:
 
Γνωρίζουμε ότι εκείνα τα χρόνια της οθωμανικής κατοχής, στην Κρήτη υπήρχαν δύο πληθυσμοί, με κοινή όμως γενετική καταγωγή: οι ορθόδοξοι Κρητικοί και οι αλλαξοπιστήσαντες τουρκο-Κρητικοί. Και οι δύο προέρχονται από την ίδια γενετική δεξαμενή. Οι σκελετοί πάνω στα Ιμαλάια θα μπορούσαν να προέρχονται είτε από τον έναν είτε από τον άλλον πληθυσμό. 
 
Πόσο πιθανό είναι όμως να έφυγαν τουρκο-Κρητικοί από την Κρήτη για ένα υπερπόντιο ταξίδι στην Ινδία; Είταν οι προνομιούχοι του τόπου και δεν είχαν κίνητρο ούτε οικονομικό ούτε θρησκευτικό ή κοινωνικό για να φύγουν και μάλιστα στο πλαίσιο μιας αρκετά μεγάλης και διαφοροποιημένης ομάδας (δεν ήταν συγγενείς). 
 
Αντίθετα, αν ήσουν Ορθόδοξος (=Έλληνας) στην κατεχόμενη Κρήτη -με τις συνεχείς επαναστάσεις της- υπήρχε σαφής λόγος για να δραπετεύσεις από την καταπίεση ή έστω για να αναζητήσεις σε μια ριψοκίνδυνη περιπέτεια τον πλούτο ή τη γνώση. Η συναρπαστική διαδρομή που χάραξε ο Δημήτριος Γαλανός είναι χαρακτηριστική μιας τέτοιας περιπέτειας. Εντούτοις, παρόμοιες ατομικές πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τη σχετικά μεγάλη ομάδα που ανέβηκε μέχρι τα Ιμαλάια. Δύσκολα θα μπορούσαν να ομονοήσουν τόσοι πολλοί για ένα τόσο επικίνδυνο ομαδικό ταξίδι, τόσο μακρυά από εμπορικούς δρόμους και χωρίς κάποιο εμφανές -σ' εμάς- οικονομικό όφελος.
 
Υπήρξαν βέβαια πολλές περιπτώσεις όπου ολόκληρα χωριά της Κρήτης μετανάστευσαν μακριά από τη Μεγαλόνησο ώστε να αποφύγουν την λεηλασία και το θάνατο από τους Τούρκους, συνήθως μετά από κάποια από τις πολλές αποτυχημένες επαναστάσεις. Υπάρχουν σημερινά χωριά στη Ρόδο (Κάμειρος, Έμπωνα, Κρητηνία), στη Νάξο (Απείρανθος), στην Κάρπαθο, καθώς και αλλού (ακόμα και στη Φωκίδα, θρυλείται η καταγωγή της Δεσφίνας από Κρητικούς πρόσφυγες πολέμου) με χαρακτηριστική την ανάμνηση της κρητικής τους καταγωγής, τόσο εμφανή στον λαϊκό τους πολιτισμό (ρίμες, μουσική, χορός) όσο και στις παραδόσεις (π.χ. στη Δεσφίνα υπήρχε παλαιότερα το έθιμο του γαμοπίλαφου).
 
Το απίθανο στην περίπτωση των νεκρών της λίμνης Roopkund είναι να έχουν φτάσει οι πρόσφυγες τόσο μακρυά, πρώτα στη μακρινή Ινδία ώστε πρώτα να βρουν καταφύγιο (μπορούσαν να πάνε κάπου στη Μεσόγειο) και αργότερα να πάρουν τον ανήφορο για τις κορυφές των Ιμαλαϊων, εθελουσίως. Η παρουσία αρκετών γυναικών στην Ομάδα Β επιτρέπει -έμμεσα- την υπόθεση καποιας ομάδας συγχωριανών, ή ζευγαριών από κοντινά χωριά. Με δεδομένο όμως τον σχετικά κλειστό οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ζωής στα χωριά κατά την τουρκοκρατία (περιορισμένες μετακινήσεις πληθυσμών, γεωργική οικονομία, προσκόλληση σε μικρούς οικογενειακούς κλήρους), ο δείκτης ενδογαμίας θα έπρεπε να έχει σε ένα βαθμό εμφανιστεί στην Ομάδα Β. Δεν έχει όμως παρατηρηθεί, όπως είδαμε, ούτε καν δείκτης 3ου βαθμού συγγένειας.
 
Απομένει μια άλλη εξήγηση, κάπως πιο πιθανή από τις άλλες -κατ'αρχάς- το ίδιο όμως μυστηριώδης -εν τέλει: Όσοι πέθαναν στα 5,000 μέτρα της παγωμένης λίμνης των Ιμαλαϊων περί το 1800 μ.Χ., θα μπορούσαν να είναι ορθόδοξοι Κρητικοί που είχαν μεγαλώσει στην Κρήτη και οι οποίοι κάποτε πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής (π.χ. μετά την κατάπνιξη της επανάστασης του Δασκαλογιάννη το 1770 μ.Χ.). Αργότερα, κάποιος τοπικός ηγεμόνας της Ινδίας θα μπορούσε να είχε αγοράσει μαζικά τέτοιους εξωτικούς σκλάβους και για κάποιο λόγο να τους έστειλε επίσης ομαδικά εκεί πάνω, όπου βρήκαν το θάνατο ομαδικά, είτε από ατύχημα, είτε γιατί μπορεί στάλθηκαν στη λίμνη με σκοπό να θανατωθούν εκεί, ίσως για θρησκευτικούς λόγους (ως αναίμακτη μαζική ανθρωποθυσία). 
 
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ίσως, στο μέλλον μια ακόμα πιο απίθανη και παραμυθένια εξήγηση να δώσει την απάντηση στο μυστήριο. Μάλλον όμως δε θα βρεθεί ποτέ η απάντηση.  Άλλωστε, οι τουρίστες που καταφθάνουν όλο και συχνότερα στη λίμνη -παρά το απόμακρό της- συλλέγουν, ανακατεύουν και καταστρέφουν τα οστά ή τα όποια άλλα ευρήματα (τεχνουργήματα, ρούχα κλπ.) αφαιρώντας έτσι ή αλλοιώντας τα αντικείμενα που μπορεί, με κάποια νέα επιστημονική μέθοδο, να συμπαραμαρτυρήσουν για το λόγο της παρουσίας τόσου θανάτου εκεί ψηλά.
 
Η περιπέτεια των Κρητικών, από τη γέννησή τους στη Μεγαλόνησο μέχρι το θάνατό τους σε μια απομονωμένη και απομακρυσμένη λίμνη των Ιμαλαϊων, μάλλον θα μείνει για πάντα ανεξιχνίαστη. Στη Μεγαλόνησο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν αντίκρυζαν με θαυμασμό και περηφάνεια τα χιόνια του Ψηλορείτη. Ήταν ό,τι ψηλότερο μπορούσε να φτάσει το παιδικό βλέμμα τους. Μετά από μια εξωτική και μάλλον θλιβερή περιπέτεια, που μόνο η φαντασία μπορεί πλέον να διηγηθεί, οι μοιραίοι άντρες και γυναίκες της Κρήτης κατέληξαν να πεθάνουν σε μια άλλη μυθική χώρα, μιας άλλης ηπείρου. Κατά τις τελευταίες τους στιγμές γύρω από μια περικλείστη από βουνά παγωμένη λίμνη, δύο φορές πιο ψηλά από το βουνό της παιδικής τους μνήμης, ίσως να ακούστηκαν στην κρητική λαλιά, λόγια συμπόνιας, απόγνωσης και, τέλος, αποχαιρετισμού!
 
Όπου γη, τάφος...
 
 

Σημειώσεις: 
 
[1]: Είναι να θαυμάζει κάθε φιλομαθής, πώς η επιστήμη -η επιστασία των φαινομένων- έχει δώσει τέτοιες δυνατότητες στον άνθρωπο ώστε να μπορεί από ένα οστό, ξεχασμένο για αιώνες στον πάγο, στον ήλιο και στον άνεμο, να βρισκουμε όχι μόνο πότε έζησε ο θανών, αλλά και πού έζησε και τι έτρωγε, με την κάθε απάντηση να δίνεται μέσα από διαφορετική διαδρομή έρευνας και μελέτης.
 
 
 
 
 
 

Ελληνική ιστορία, Διεθνής ιστορία, Ιμαλάια, Κρήτη, Λίμνη Roopkund, Δημήτριος Γαλανός