Skip to main content

Α-πορούμε ώστε να πορευόμαστε.

Πολυβολείο Δημήτρη Ίτσιου

Από την εκδρομή/προσκύνημα, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 2024, στον τόπο αγώνα και θυσίας του νεωτέρου Ελληνισμού. Eκεί, ένα σεμνό τέκνο της σύγχρονης Ελλάδας έδωσε μαρτυρία συνέχειας και επιβίωσης της αγωνιστικής ψυχής του Ελληνισμού: Θερμοπύλες, 480 π.Χ. - Πολυβολείο Π8, Όρος Μπέλλες, 1941 μ.Χ.
 
 
Η διαδρομή:

Στο δρόμο προς το πολυβολείο. Η κορυφογραμμή του όρους Μπέλλες στο βάθος είναι και το σύνορο με τη Βουλγαρία. Από εκεί κατέβηκαν και οι ορδές των Γερμανών τον Απρίλιο του '41.

Στον χώρο κάτω από το παλαιότερο πολυβολείο (Ίτσιου), κατασκευάστηκε αργότερα ένα μεγάλο φυλάκιο στο πλαίσιο του νατοϊκού δόγματος για τον εκ βορρέως κίνδυνο. Το φυλάκιο έχει σήμερα εγκαταληφθεί λόγω της αλλαγής στρατιωτικού δόγματος που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση του εξ ανατολών πλέον κινδύνου.

Στο βάθος η τεχνητή λίμνη Κερκίνη.

 

Το παλαιό πολυβολείο Π8 βρίσκεται πλέον μέσα σε δάσος.

 

Χαμένο μέσα στους κορμούς των δέντρων διακρίνεται το περίγραμμα του θρυλικού πολυβολείου.

 

Να' το!

 

Γύρω του έχει σκαφτεί μια μικρή τάφρος.

 

Εσωτερικό.

 

Από αυτή τη μικρή πολεμίστρα έβλεπε προς τα έξω (και προς τον εχθρό) ο πολυβολητής.

 

Ακόμη μια εικόνα του εσωτερικού.

 

Η εξωτερική πλευρά της πολεμίστρας.

 

Ο περιβάλλον χώρος. Εκεί στις 6/4/1941 έγινε αιματηρή μάχη μεταξύ 5 ελλήνων πολυβολητών, με τον Λοχία Ίτσιο επικεφαλής, και των επιτιθέμενων Γερμανών που επιδίωκαν να υπερκεράσουν τα άλλα πιο ισχυρά οχυρά (Ρούπελ). Ο Ίτσιος καταγόταν από το παρακάτω χωριό, την Άνω Πορόια και έδινε τον προαιώνιο αγώνα "υπέρ βωμών και εστιών"!

 

Ο "τύπος των ήλων": το αποτύπωμα των γερμανικών σφαιρών.

 

Ενίσχυση από ισχυρότατο μπετόν αρμέ. Οι ειδικές στρατιωτικές οχυρωματικές προδιαγραφές όχι μόνο τηρήθηκαν σε όλη τη Γραμμή Μεταξά (δεν έγινε καμία υπέρβαση του προϋπολογισμού), αλλά αποδείχτηκαν απόλυτα ανθεκτικές απέναντι στα ισχυρότατα γερμανικά πυρά.

 

Οπλισμός με σιδηρόβεργες.

 

Το μνημείο/ηρώο.

 

Η επιγραφή.

 

Η σεμνή πλάκα:

ΛΟΧΙΑΣ

ΙΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,

ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ,

ΤΗΝ 9-4-1941

'Ιτσιος Δ., Διαδρομές, Μνημεία, Ελληνική ιστορία